lunes, 11 de abril de 2016

ENLLAÇOS.

-Un vídeo (l'enllaç):
https://www.youtube.com/watch?v=ikEuClb-e3M

-1 llista d'enllaços d'interès:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Hist%C3%B2ria_de_la_tecnologia
https://ca.wikipedia.org/wiki/Revoluci%C3%B3_Industrial
https://es.wikipedia.org/wiki/Segunda_Revoluci%C3%B3n_Industrial
https://ca.wikipedia.org/wiki/Tecnologia
http://miguelcraig.blogspot.com.es/
https://ca.wikipedia.org/wiki/Determinisme_tecnol%C3%B2gic
http://www.areatecnologia.com/materiales/impacto-ambiental.html
http://www.naturalistesgirona.org/ecoauditories/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=29

CONCLUSIONS.

Tot això ens porta a preguntar-nos, exactament quin rol juga la tecnologia en el món de la persona d'avui. D'una banda, diu que la comunica més, però s'aïlla cada vegada més pertanyent a comunitats virtuals, tancant-cada vegada més en si mateix i buscant només allò que el ratifiqui. De l'altra, la tecnologia envaeix tot i cada aspecte de la seva vida. L'iPod, el reproductor mp3, el cel·lular, s'han tornat elements considerats "indispensables", i la constant necessitat de renovació dels mateixos no s'atura. És usual escoltar la gent que canvia el seu cel·lular constantment, com en altre temps època es realitzava amb les actuacions, parlant de noves funcionalitats, de Blue Tooth, navegador d'Internet, etc. Però de totes aquestes capacitats, són molt pocs els que aconsegueixen utilitzar les diverses funcionalitats del seu equip, molt pocs que coneixen i utilitzen les funcions més enllà de telèfon i missatgeria. Cal preguntar perquè llavors. Perquè s'ha tornat vital estar "comunicat" o connectat tot el temps, sinó sabem utilitzar aquesta tecnologia o no tenim res a dir. La tecnologia es torna llavors dominadora en comptes d'eina. L'home ha perdut la batalla, i s'ha tornat funcional a la tecnologia, que és qui determina com funcionen les coses.

TECNOLOGIES SOSTENIBLES.

Tenir instal·lades noves tecnologies pot reduir notablement el consum:ECOETIQUETES / IL·LUMINACIÓ / CALEFACCIÓ / ELECTRODOMÈSTICS / ENERGIES RENOVABLES / AIGUA / RESIDUS /PRODUCTES LLIURES D'ELEMENTS TÒXICS.

ECOETIQUETES
La gran varietat de productes existents al mercat, fa difícil saber molts cops si un producte és respectuós envers el medi ambient. Per solucionar aquest problema, existeixen el que és coneix com etiquetes ecològiques o ecoetiquetes, que identifiquen aquells productes o serveis que compleixen uns criteris respectuosos amb el medi, tant en el procés de fabricació, ús, comercialització o finalització de la seva vida útil.

L·LUMINACIÓ
Les millors làmpades són les de tipus fluorescents, pel seu baix consum i la seva llargada de vida. Per exemple els tubs fluorescents consumeixen fins un 80% menys que una bombeta convencional i la seva durada pot ser de fins a 10.000 hores. Les LFC (làmpades fluorescents compactes) consumeixen fins a un 85% menys. Aquí en teniu algun model amb rosca elèctrica integrat.

CALEFACCIÓ
Els nostres hàbits determinen en gran mesura quin ús fem, i per tant del consum final, encara que el tipus de tecnologia que utilitzem és essencial per reduir el consum.

APARELLS ELECTRODOMÈSTICS
En aquest punt, és molt important tenir en compte l’etiqueta d’eficiència, ja que segons això el consum variarà força, de totes maneres, uns hàbits raonables són imprescindibles.

ENERGIES RENOVABLES
Les energies renovables no tenen cap impacte sobre el medi i permeten portar un nivell de vida amb gran confort però més sostenible. La oferta és molt variada i només cal que pensis quin tipus et convé més.

AIGUA
Els elements d’estalvi són molt diversos i cada tipus actua en un punt de distribució determinat. S’ha de tenir en compte que elements en llocs com la cisterna o el mànec de la dutxa poden generar grans estalvis, ja que en aquests punts es dóna el 50% de consum d’aigua potable.

RESIDUS
En la societat en que vivim actualment de cada cop es van generant més residus, molts cops innecesaris, fins al punt de que cada habitant genera, a Catalunya, 1,62kg/dia de residus, amb tots els problemes que això comporta (abocadors, incineradores, sobreexplotació de recursos...).

PRODUCTES LLIURES D’ELEMENTS TÒXICS

IMPACTE AMBIENTAL DE LA TECNOLOGIA.

Pensa en la contaminació que generen només els vehicles amb motor de combustió: cotxes, camions, autobusos, motos, avions, etc. És igual la contaminació que produeixen en una gran ciutat que en una petita?

   Lògicament NO, però no només per la major quantitat de vehicles que hi ha a les grans ciutats, sinó també per la necessitat i freqüència del seu ús en aquests espais.

   És per això que l'impacte ambiental de la tecnologia depèn dels següents factors:

   - El percentatge de la població que té accés a la tecnologia.

   - L'ús de la tecnologia a nivell de consum.

   - La qualitat mediambiental de la tecnologia utilitzada.

   Els 3 punts es poden resumir en una senzilla fórmula, on la "f" de la fórmula indica "en funció de":

    Impacte ambiental = f (població, ús, tecnologia) L'avaluació d'impacte ambiental (EIA) és l'anàlisi de les conseqüències que produiran si es porta a terme una acció. La finalitat de l'EIA és identificar, predir i interpretar els impactes que aquesta activitat produirà si és realizada.Otro problema és la gran quantitat d'extracció de recursos naturals que necessita l'home per satisfer les seves necessitats. Això provoca altres 3 greus problemes:

   - Contaminació i residus.

   - Esgotament del que recursos energètics a causa de la utilització massiva i creixent de fonts primàries i no renovables com el petroli.

   - Desaparició d'hàbitats i d'espècies, tant animal com vegetal.
-Perquè això acabi hem de netejar i aturar la contamninació.impacto ambiental

EFECTES SOCIALS DE LA TECNOLOGIA.

El determinisme tecnològic és la tesi segons la qual les innovacions tecnològiques són l'agent causal singular més important dels canvis socials al llarg de la història. Dit d’una altra forma, que el canvi tecnològic determina el canvi social.
L’expressió determinisme tecnològic va ser probablement encunyada per l’economista i sociòleg Thorstein Veblen a principis del segle XX. Ha estat en el segle XX, de fet, on la tesi ha gaudit una major popularitat – que de fet continua fins l’actualitat – i ha estat adoptada i defensada per autors
Durant les darreres dècades, però, el determinisme tecnològic ha estat fortament criticat des delsestudis de ciència i tecnologia,[1] tot i que continua present en molt àmbits socials.

L'IMPACTE DE LA TECNOLOGIA

Des dels orígens de la humanitat, el creixement i expansió de la població, i per tant de la societat en el seu conjunt, ha originat l'aparició de diferents tecnologies.
Aquestes tecnologies, en la seva major part, han facilitat el desenvolupament de la societat i ens han dotat d'eines per afrontar problemes que, fins aleshores, no tenien solució amb els mitjans existents en aquell moment.
En l'actualitat, les tecnologies que en major mesura estan influint en la societat, són les relacionades amb la informàtica i les comunicacions, en què destaquen principalment dos: Internet i les comunicacions mòbils. De fet es diu que estem en un nou tipus de societat denominada Societat de la informació.
La importància d'aquestes tecnologies no es queda relegada a un segon pla, ja no són una mera eina de comunicació o treball, sinó que a dia d'avui són una de les causes fonamentals del canvi estructural de la societat. Aquest canvi el podem veure tant a nivell econòmic, on les noves tecnologies constitueixen un dels motors fonamentals del creixement, com en les relacions socials, que han canviat radicalment en els últims anys.
Si ens parem a reflexionar sobre els canvis sorgits en la societat derivats de les noves tecnologies, la primera idea que ens ve al cap és el gran avanç que suposa tant a nivell laboral com personal i social.

INVENTS TRANSCENDENTALS EN LA RESOLUCIO DE PROBLEMES DE LA HUMANITAT.

Invencions tan antigues com la roda, la fosa de metalls o l'escriptura són també tecnologia. Habitualment, s'associa la tecnologia puntera a invencions o estris desenvolupats recentment. Al llarg dels temps, hi ha procediments artístics, empírics, creatius, d'artesania, d'oficis, per exemple, que han generat tècniques per a resoldre els problemes. La tecnologia engloba ciència i tècniques. Les persones que es dediquen a la tècnica se'n diuen tècnics. Tecnologia, pot referir-se tant a la disciplina teòrica que estudia els sabers comuns a totes les tecnologies, com a Educació tecnològica, la disciplina escolar dedicada a la familiarització amb les tecnologies més importants.
L'activitat tecnològica requereix un enfocament integrat dels distints elements que intervenen: el coneixement científic, l'aplicació tècnica, el component econòmic, la dimensió estètica, la dimensió comunicativa, etc.

LA TECNOLOGIA DES DE 1915 FINS ALS NOSTRES DIES.

 La ciutat, reprèn la tradició que es perllongarà fins als nostres dies. .... cultius i treball, la tecnologia de l'aigua, les eines, el bestiar i la productivitat, ...desenvolupat fins als nostres dies en diferents etapes. ... conèixer les noves possibilitats que ofereix la tecnologia, utilitzar materials nous i dissenyar ..... una sèrie de fundacions a Àustria (1910), Suècia (1910) i Anglaterra (1915), i apareix el.. En el context de la Gran Guerra, aproximadament l'any 1915. Aquest, inicialment, es caracteritzà per la penetració d'empreses i tecnologia occidentals a la Xina.la tecnologia, cap a 1991: l'estat de l'automatització de biblioteques, la aparició de ... ara fa quinze anys.

LA SEGONA REVOLUCIO INSDUSTRIAL.

La segona revolució industrial correspon a l'època entre el 1873 i 1914. A partir del darrer terç del segle XIX, a ritmes molt diferents, el capitalisme es va expandir i consolidar a Europa, als Estats Units d'Amèrica, al Canadà i al Japó. Sota l'efecte de nous progressos tecnològics, de modificacions en les formes d'organitzar el treball i a les noves possibilitats de finançament, la indústria creix fortament i diversifica les seves produccions; fets que van transformar la vida econòmica i van permetre, en el marc d'un mercat mundial, una producció en massa,[1] donant peu a l'era de la màquina.Però la segona revolució industrial va néixer de la utilització de noves fonts d'energia: l'electricitat i el petroli. El darrer pilar bàsic de les transformacions tècniques de la darreria del segle XIX va ser el sector químic.Pel que fa a l'organització del treball es produeixen canvis significatius: el treball s'automatitza seguint els criteris del taylorisme, que suposava l'eliminació dels gestos considerats inútils i del fordisme.

LA REVOLUCIO INDUSTRIAL I LA INDUSTRIALITZACIO

La Revolució Industrial és un conjunt de canvis econòmics (capitalisme), socials (ordre burgès) i tecnològics que es van produir inicialment a la Gran Bretanya en la segona meitat del segle XVIII. Els avenços tècnics —sobretot la màquina de vapor—, l'explosió demogràfica que s'inicià a partir del 1750 i els canvis que s'aplicaren a l'agricultura menaren a una revolució en l'àmbit de la indústria, que encapçalaren els sectors del tèxtil, el carbó i el ferro.
els éssers humans agricultors i ramaders en manipuladors de màquines accionades per energia. Així doncs, la Revolució Industrial modificà les bases econòmiques de la societat, que, de manera progressiva, es fonamentà en la producció industrial.

EVOLUCIO DELS OBJECTES TECNICS.

Des de les societats prehistòriques, la humanitat ha evolucionant i encara ho està fent intentant dominar el medi on viu amb la creació d'eines i estris que han estat punts clau entre la diferenciació entre l'animal i l'ésser humà. Des del paleolític inferior, aquestes societats antigues ja havien creat diverses eines i objectes fets amb pedra, ivori, fusta i més materials que es podien trobar fàcilment. Aquestes eines, les utilitzaven per a caçar, esquarterar animals, cosir pells, etc. Un dels primers objectes utilitzats amb un grau més de sofisticació va ser l'arc, que amb tan sols una mica de força podia deixar anar la corda o fil per alliberar la fletxa disparada. Altres avenços van ser la utilització de pals aplicant-los el principi de la palanca per moure pedres com la col·locació de dòlmens i menhirs.En el neolític (8000-3000 aC), es descobreix l'agricultura i la ramaderia, de les quals es pot dir que són la primera revolució tècnica. Per treballar en les diverses activitats, es mostra la necessitat de l'ús de diferents eines, com les arades, pales, aixades, etc.En aquesta època, amb el vent, s'utilitzen les primeres embarcacions per a navegar. En el 3500 aC, apareixen alguns metalls, com el coure, el qual va propiciar el desenvolupament de la tècnica de la fosa i la forja, i la construcció i creació de més eines d'utilitat com ara forns, martells, vares, encluses, tenalles, etc.,